Sep 222015
 
wpid-p16528_d_v7_aa.jpg

Kul sommarskräp börjar mer och mer leta sig in på dyster höst, men vad gör det?

Anledningen till att inläggen är döpta till kul sommarskräp är ju för att det är rätt roliga (lite skräpiga) rullar som jag sett under sena sommarkvällar, och som passade just som sena sommarfilmer.

I detta inlägg skall jag tipsa om en väldigt bortglömd (vad jag tror) pärla med allas vår schweiziske favorithjälte Christopher ”Highlander” Lambert i huvudrollen.

Lambert är (med sitt oerhört begränsade skådespel) kanske mest känd som Connor Macleod i Highlander serien och som Rayden i den första Mortal Kombat filmen men under slutet av 80 & egentligen hela 90-talet var han väldigt aktiv i en rad olika actionrullar av blandad kvalité. The Hunted från 1995 är en av hans bättre filmer.

image

Trailern med stort T

Här spelar han Paul, en amerikansk affärsman på uppdrag i Nagoya (Japans tredje största stad). Under en kväll på sitt hotell möter han Kirina (Joan Chen) en mystisk kvinna som han hamnar i säng med. Efteråt avisar hon honom vänligt och Paul beger sig därifrån. Kort därefter anländer ett gäng ninjor med Kinjo (John Lone) i spetsen. De är utsända för att mörda Kirina vilket hon är fullt medveten om. Som en sista önskan ber hon om att få se Kinjos ansikte, vilket bara hans ninjor tidigare gjort. Då dyker Paul upp igen då han förväxlat nycklarna till hotellrummen och blir vittne till mordet. Han överlever ninjornas vrede men är nu en jagad man då Kinjo ogillar att han sett hans ansikte.

Han får hjälp från oväntat håll då en gammal antagonist till Kinjo tar på sig att skydda honom men Paul börjar snart misstänka att denne mystiska man vid namn Takeda (Yoshio Harada) mest är intresserad av att utnyttja Paul för att komma åt Kinjo.

The Hunted är en helt klart sevärd och välgjord ninjarulle med härlig 90-tals actionkänsla. Att filmens hjälte är en vanlig man som inledningsvis är totalt handfallen i den situation han hamnat i gör det hela mer intressant. Han är för all del sympatisk men måste hela tiden förlita sig på tur och andra för att överleva. En rätt mjäkig karaktär egentligen men som i slutändan vinner åskådarens respekt. Filmens mest intressanta karaktärer och behållning är trots allt ninjorna (Kinjo & dennes partner Junko) och de som står emot dem (Takeda och hans fru). De levererar alla iskalla prestationer som stannar på näthinnan även efter eftertexterna.

Filmen innehåller en del goa svärdfighter och actionscenerna är både råa & rätt schyssta. Framförallt en episod ombord på ett tåg är särskilt sevärd samt den täta upplösningen (med det obligatoriska skyfallet och åskan).

Filmen är regisserad av J.F. Lawton. ”Vem?” undrar ni kanske? Och det gjorde jag också trots att denne man står bakom manuset till succéerna Under belägring & Pretty Woman (!!??). Här finns tyvärr varken Steven Seagal eller Julia Roberts utan en schweizare som spelar amerikan…men det hela funkar rätt hyfsat ändå, iallafall underhållningsmässigt.

Imdb betyg: 5,9.
Mitt betyg: 3 nyanser av Christopher ”Lord Rayden” Lambert.
image
image
image

/ /

Kommentera

%d bloggare gillar detta: