Sep 102015
 

Det goa sommarskräpet förtsätter. Denna gång avhandlas ännu en mindre känd kultrulle som någon kanal någon gång ibland köpte in för att fylla ut sin natttablå.

Under 90-talet verkade det som om suget efter (den underbara genren) idiot-action börjat svalna. Schwarzenegger, Stallone, Van Damme, Snipes & Seagal gick förstås hem fortfarande men det kändes inte som att riktigt vem som helst kunde slå stort längre bara för att de hade fysiken som på 80-talet.

När så den amerikanske fotbollsstjärnan Brian Bosworth bestämde sig för att börja göra film var det förstås i det facket han hamnade och kanske var han några år för sen då han aldrig riktigt fick något genombrott trots en handfull godbitar.

——————-

Stone Cold från 1991 är hans första film och vilken underhållande smörja det är. Bosworth spelar Joe Huff, en tuff snut som har som specialitet att infiltrera kriminella motorcykelgäng.

image

Efter att ha blivit avstängd från sin tjänst p.g.a. övervåld så kontaktas han av FBI som vill att han skall ta sig in i ett bikergäng kallat ”Brödrarskapet” ledda av den bindgalne Chains Cooper (spelad av en Lance Henriksen i absolut högform) & Ice Hensley (spelad av en William Forsythe i absolut överspelande form). Detta gäng är misstänkta för både mord på högt uppsatta politiker samt knark distribution och det blir en tuff nöt för Joe att knäcka. Tur då att han verkligen är ”Stone Cold” när han glider in under sitt undercover alias ”John Stone” för att göra kaos.

Den episkt pajiga trailern alà 90-tal deluxe.

Här snackar vi hård och go 90-tals rulle som vill vara lite allt möjligt mellan Die Hard och Dödligt vapen. Nu lyckas den ju inte riktigt med det men det är ändå en underhållande soppa som kulminerar mitt i en domstolsbyggnad. Finalen är ett enda stort idiotiskt action spektakel med explosioner, helikoptrar, bomber, kulsprutor, slagsmål, motorcyklar & krossat glas…and I löööve it!!

Jag skall inte sticka ut hakan och säga att Brian Bosworth är en bra skådis…för det är han inte. Han är lite smidigare än Arnold och levererar repliker med liiite mer känsla än Seagal och han är förstås matad med ”tuffa” oneliners som frambringar en del flabb (dessutom skulle hans frisyr kunna ha en egen film). Mer än så begär jag inte utav honom, det funkar som det ska, varken mer eller mindre. William Forsythe äter nästan upp alla scener han medverkar i. Bara hans uppenbarelse genererar överspel och det är väldigt svårt att ta honom ens en gnutta seriöst. Tur då att vi också har Lance Henriksen som skurk för han är helt fenomenal här. Otäck, oförutsägbar och känslokall, varje scen med honom i är en fröjd.

image

Stone Cold bjuder inte direkt på några överraskningar och det mesta har man sett förut snäppet vassare (vissa saker snor den t.o.m. rakt av från sina inspirationskällor), men det är ändå en rätt kul skräprulle som jag blev positivt överraskad av. Inte kanske över kvalitén men över underhållningsvärdet.

Imdb betyg: 5,8.
Mitt betyg: 3 vrålande William Forsythe som leker Wilhelm Tell med en 2 meters knutte, en uzi, en ölburk & en exploderande Volkswagen bubbla (typ scenen som sålde filmen för mig).

image

//

Kommentera

%d bloggare gillar detta: