Jan 022013
 

Regi: Stephen Herek

Manus: David Loughery efter Alexandre Dumas bok

Speltid: 105 min

I rollerna: Chris O’ Donnell, Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Oliver Platt, Michael Wincott, Rebecca De Mornay, Tim Curry m.fl.

filmapan_betygssymbol_apafilmapan_betygssymbol_apafilmapan_betygssymbol_apa

Alexandre Dumas litterära klassiker De Tre Musketörerna har det gjorts många filmer på, både i början av seklet , mot slutet och nu senast 2011.
I vilket fall som helst så fick Disney för sig att producera en musketörfilm 1993, med en rad unga och för tiden”heta” skådisar i rollistan.

the-three-musketeers-movie-poster-1993-1020269825Filmen följer boken någorlunda till en början med den fattige och kaxige D’Artagnan (Chris O’ Donnell) som söker sig till Paris under början av 1600-talet för att besanna sin dröm om att bli en musketör precis som hans döde far varit. Sedan börjar filmen allt mer ta ut sina egna svängar.
Vad D’Artagnan inte vet är att den ondskefulle Kardinal Richelieu (Tim Curry) har upplöst musketörerna för att ersätta dessa med sina egna vakter och på så sätt lättare kunna manipulera kungen och ta över tronen som innehavs av en relativt ny ung kung. Beslutet att upplösa musketörerna ses inte med blida ögon av en enda musketör men ändå är det tre speciella musketörer vid namn Athos (Kiefer Sutherland), Porthos (Oliver Platt) och Aramis (Charlie Sheen) som öppet visar sitt missnöje och på detta vis blir fredlösa. Samtidigt så har D’Artagnan av misstag råkat stöta samman och förnärma alla tre av dessa musketörer och bestämt duell med var och en i tur och ordning klockan tolv, ett och två. Det slutar dock med att dom mot alla odds blir goda vänner och tar tillsammans upp kampen mot den onde Kardinalen.

De Tre Musketörerna är ett spännande och fartfylld actionäventyr som i alla fall tog mig med storm då jag inte kunde få nog av den under mina några av mina yngre år. Nuförtiden tycker jag faktiskt inte mycket olikt om filmen än vad jag gjorde då. Rebecca De Mornay är fortfarande lika vacker och mystisk som Lady de Winter och spelet mellan musketörerna är lika roande trots alla de år filmen har på nacken. Jag måste dock erkänna att Chris O’Donnell inte är någon vidare skådespelare (trots att han varit med i många storproduktioner). Chris vann bl.a. en s.k. ”Razzie Award” för prestationen i filmen (föga smickrande då ”The Razzie Award” delas ut till årets sämsta rollprestationer) och han levererar här både stolpig och irriterande dialog (som han sedan skulle utveckla ett steg längre i Joel Schumachers Batman-filmer). Dessutom levererar Tim Curry, som Kardinal Richelieut en ganska så överdriven och ensidig gestaltning utav den stereotypt ”onde-skurken”. Men det är ju trots allt en Disney film så låt de onda vara onda och de goda vara goda och de som är onda men egentligen goda är helt enkelt bara det.

Men detta är hur som helst inte O’Donnells eller Currys film utan de tre musketörerna titeln hänvisar till med den fenomenale Oliver Platt i komisk högform i spetsen. Michael Wincott har som vanligt en sliskig och extremt otrevlig skurkroll och spelar här Kardinal Richelieuts überonda högra hand Rochefort vilket han gör med bravur (som han oftast brukar göra i sådana sammanhang).

three-musketeers-1993

De Tre Musketörerna med 1993 som årgång är inget mästerverk men det är ändå en sevärd film som lätt och underhållande slår ihjäl 90 minuter. Att bokens handling tillslut mer eller mindre är obefintlig för att göra handlingen i filmen mer okomplicerad och densamma mer fartfylld kan jag här ha överseende med (bl.a. är otrohetsbiten mellan Drottningen och Hertigen av Buckingham helt borta m.m.). Dumas kanske vänder sig lite i sin grav medan vi underhålls men han är i gott sällskap av författare som fått sina verk värre överkörda än så här (bl.a. Bram Stoker, Mary Shelley, för att bara nämna några ytterst få).

Bryan Adams, Rod Stewart och Stings fantastiska, prisbelönta soundtrack ”All for Love”, gör att eftertexterna blir mycket väl värda att vänta på. En stark och nostalgisk trea.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: