Nov 262012
 

Regi: Florian Henckel Von Donnersmarck

Manus: Florian Henckel Von Donnersmarck, Christopher McQuarrie & Julian Fellows (baserad på filmen Anthony Zimmer från 2005 av Jérôme Salle)

Speltid: 103 min

I rollerna: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff , Rufus Sewell m.fl.

Vad gör man om man är två av världens mest populära skådespelare och kan välja och vraka mellan i princip vilka filmroller som helst? Tydligen åker man till Venedig för att spela in en film man inte läst manuset till bara för att kanske få en gratis semester? Någon annan logisk förklaring mer än att filminspelningen strulade en hel del är svårt att finna när man ser det färdiga resultatet av filmen i detta samband.

The Tourist handlar om en kvinna som vi lär känna som Elise (Angelina Jolie). Hon är i Paris och skuggad av polisen.
På ett café får hon ett mystiskt brev levererat till sig med ordern att hon skall ta ett tåg till Venedig, välja ut en man och få polisen att tro att denne är brevets avsändare. Avsändaren är en man vid namn Alexander Pierce. Denne Alexander är en mystisk figur som svindlat till sig en hel del pengar ifrån den ryska maffian och han är efterlyst i runt 20 länder. Han har nyligen varit hos en plastikkirurg och ändrat sitt utseende vilket gör det svårt för både maffian och polisen att finna honom.

Inspektör Acheson från Interpool (Paul Bettany) leder jakten på Pierce men då resultaten varit fruktlösa och operationen varit ekonomiskt kostsam så överväger hans chefer att avbryta alltihop.

På tåget till Venedig spanar Elise in Frank (Johnny Depp). De börjar samtala och äter en middag på tåget. Allt detta observeras av polisen och Frank registreras men identifieras snart som en amerikansk mattelärare.
I Venedig fortsätter de träffas och precis enligt Pierce plan börjar både ryssar och polis göra livet surt för Frank i tron att han är Pierce. Det hela kompliceras ytterliggare av att Elise börjar få känslor för Frank och i kulisserna smyger det en mystisk man.

The Tourist är en film med ett struligt förflutet då både skådisar, regissörer och manusförfattare bytes ut, sparkades och kom tillbaka igen om vartannat. Detta märks starkt i det färdiga resultatet. Med så mycket strul bakom kulisserna brukar oftast resultatet inte bli särskilt bra. Så inte heller här trots två Oscars-nominerade/vinnande skådisar i huvudrollerna, manusförfattare till storheter som De Misstänkta, Gosford Park & Downtown Abbey och en regissör till den Oscarsvinnande (för bästa utländska film 2007) De andras liv som det i detta fall fanns tillgång till.

Filmen blev en stor publiksuccé men den dragningskraft den hade på publiken var grundad på de två superstjärnorna i huvudrollerna och de falska romantik-rykten som gått om dessa två under inspelningen. Detta är marknadsföring av en film när den är som allra sämst och varningsflagg borde alltid utfärdas.

The Tourist kategoriseras bl.a. till genren action men jag är väldigt osäker till vilken genre den egentligen tillhör. En action/thriller är det då inte(den saknar både ”action” och spänning). Är det en komedi? Filmen är inte rolig så svaret blir nej. The Tourist är helt enkelt en film som oavsiktligt blir en komedi då action/thriller elementen är antingen obefintliga, misslyckade eller både ock. Filmen nominerades till 3 Golden Globes i kategorin Musikal/Komedi som trots allt fungerar som en komisk punchline åt filmen i efterhand.

Jolie och Depp är otroligt oinspirerade och går här till historien med 2000-talets sämsta romantiska kemi framför kameran (so far) och filmen är en enda röra som dessutom är tråkig, trött och allmänt dum med en final som tar första pris i att förarga sina åskådare med sin otroligt osannolika dumhet.

Timothy Dalton som polischef och Steven Berkoff som rysk gangster gör ett inspirerat jobb och när dem är i bild så livas filmen upp. För övrigt är The Tourist endast ett stort slöseri med tid om man inte faschineras av Jolies många klädbyten, en rad halvvackra miljöer och en grym eftertextslåt av bandet Muse.

Jag tror inte jag är den ende som skriver en negativ kommentar eller två om The Tourist. Det är en av de slöaste filmer jag sett på senare tid och den lurade in mig genom att ge ett falskt sken av att vara fartfylld.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: