Nov 232012
 

När vi är små så får vi alltid våra filmfavoriter. Favoriter som blir våra föräldrars mardrömmar, vare sig film! Jag har en kompis som är småbarnsfar (några år äldre än mina egna) som säger att han drömmer mardrömmar om Djungelboken och Aristocats eftersom dessa filmer ständigt går i repeat hemma hos honom. Jobbigt för honom, men jag tycker bara det är roligt…än så länge. Mina pojkar är ju bara 6 månader i skrivande stund och än så länge är detta det enda som gått några gånger.

För min egen del så sågs det ju förstås på Astrid Lindgrens alla klassiker såväl som Disneys klassiker som min vän nu ser i sina mardrömmar varje gång han blundar, men tidigt så hamnade jag i varje förälders andra mardröm, nämligen filmerna med 15 årsgräns. Det var filmer man lyckades komma över tillsammans med polarna och som man sedan tyckte att man var skitcool för att man såg fast man egentligen inte fick.

Frågan är vad som är värst? Att som småbarnsförälder behöva utstå Alvin & Gänget 15 gånger per dag eller att ovetandes veta att ens barn tittar på filmer som The Exterminator

När jag var runt 8-9 år så hade jag hur som helst redan mina barnförbjudna favoriter som jag än idag med stor sannolikhet tror mig veta ha sett överlägset mest utav de tusentals titlar som sedan följt genom åren. Det var egentligen inga filmer som jag borde tittat på vid denna ålder, men det verkar ju inte skadat mig alltför mycket.

Det var filmer som ständigt sågs om och om igen och det är idag lite utav en gåta för mig varför jag såg en del av dem såpass frekvent. Jag får helt enkelt skylla, dels på min ringa ålder och dels på min stora österikiske idol som jag hade vid denna tiden…men först nummer 5 & 4 på listan:

5. Bodyguard (Mick Jackson, 1992)Jag har ingen direkt ursäkt till detta. Det är mer försök till romantik än häftig action och jag kan väl knappast ha diggat låtarna allt för mycket vid denna ålder? Kevin Costners karaktär skall skydda Whitney Houstons från ett galet fan i en av det tidiga 90-talets mest populära filmer, inkomstmässigt skall sägas då kritikerna inte var nådiga. Tillsammans med en kompis såg jag denna film om och om igen och därav sitter filmen såpass bra i huvudet att jag nästan kan sjunga hela soundtracket utantill, men det skonar jag er från.

4. Snuten i Hollywood III (John Landis, 1994)När jag var yngre brukade vi spendera mycket tid hos pappas syster. Hennes barn var mycket äldre än mig och därav var jag inget att leka, ha eller umgås med. Jag spenderade därför min tid nere i deras källare där de hade en del VHS-filmer. Ett av dessa VHS-band plöjde jag om och om igen. Den innehöll två filmer, dels nummer 3 på listan och dels denna. Tredje delen i denna filmserie där den rappkäftade snuten i Hollywood Axel Foley (Eddie Murphy) försöker stoppa ett gäng falskmyntare i en nöjespark, är ärligt talat inget vidare men när jag var liten njöt jag av varje sekund den rullade i tv:n. Till mitt försvar så hade jag vid denna tid inte sett föregångarna vilket öppnade en helt ny värld för mig då jag några år senare införskaffade mig dem. Hur ofta är det man ser en del 3 fler gånger än del 1 i en filmserie där 3:an är ganska kass?

3. Den siste actionhjälten (John McTiernan, 1993)Den andra filmen på mina kusiners VHS var detta Schwarzenegger jippo som mer funkar som en satir över actiongenren och Arnolds ”larger then life” – karaktärer i dem. Det är en kul och underhållande film som tyvärr balanserar på en extremt tunn lina till vilken målgrupp den riktar in sig på. En ung kille hamnar via en magisk biobiljett inuti sin stora idol, Jack Slaters (Schwarzenegger) senaste action-rulle (jag önskade vid varje titt att jag var i hans skor) och med allt vad det innebär. Schwarzenegger var vid denna tid min stora idol och jag tyckte han var så sjukt cool här. Nuförtiden tycker jag mest bara att han är kul, han kan det här med självironi (till viss del).

2. Rovdjuret (John McTiernan, 1987)En fantastisk film som fortfarande tillhör en av mina favoriter i denna genre. Schwarzenegger åker tillsammans med ett gäng soldater med räddningsuppdrag som specialitet till en sydamerikansk djungel och blir jagade av ett av filmhistoriens mest karismatiska rymdmonster. Denna film helt och hållet dryper av testosteron och den fick mig att vilja träna för att få en liknande kroppshydda som många utav karaktärerna. Därför tittade jag på filmen om och om igen istället för att gå ut och träna och resultatet blev många somrar i blekfisens tecken. Men jag ångrar inget! Grym actionrökare med ett eggande soundtrack!

1. Commando (Mark L. Lester, 1985)Jepp, då var vi vid nummer 1 på listan och det är förstås en Schwarzenegger-film som toppar, vad annars? I denna film spelar handlingen biroll då Schwarzenegger letar efter männen som kidnappat hans dotter och skjuter en jäkla massa folk på vägen till henne. Jag skojar inte då jag säger att jag kanske såg denna film (eller väl valda delar av den) 2-4 gånger om dagen (tror jag iallafall, minnet kan svika). Veckorna såg ungefär ut på följande sätt: Måndag-Fredag = Titta på Commando och Lördag-Söndag = ut och leka Commando med polarna. Filmen är stor hjärndöd underhållning och roar mig än idag (den är dock inte lika cool längre).

Vilka var era favoriter som små pojkar/flickor och vilka filmer vet/tror ni era egna barn ser när inte ni är med? Jag vet iallfall vilka mina var och känner jag mina pojkar rätt så kommer de säkert gå i sin fars fotspår med eller utan min hjälp/inspiration…Kids will be kids och det är inget man direkt kan göra. Dock tvivlar jag på att deras barndom kommer innehålla lika coola och fräcka rullar som jag tyckte min barndom innehöll…och jag blev ju normal…tror jag.

Ha de gott och var rädd om varandra!

 

  One Response to “Eriks topp 5 – Filmer man sett överlägset flest gånger”

  1. … ”många somrar i blekfisens tecken”…. haha du är bäst.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: