Jul 072012
 

Oj! Vilken kanonkväll om en hade varit hemma framför TV:n massvis med bra filmer och några serier som också borde kollas in.

Första avsnittet från den åttonde säsongen av Monk visas på Kanal9 klockan 17:00, en kul kriminalserie med Tony Shalhoub som Monk. Som har sina problem med att han har lite för många spärrar och ticks men han löser kriminalfall på ett mycket speciellt sätt oftast.

Sen tycker jag att ni skall kolla in SVT2 klockan 19:55 då ett till fem minutersavsnitt av Panik i Byn visas. Underbart underhållande.

Nu drar den stora filmkvällen igång och valen är upp till er denna gång då väldigt mycket krockar med varandra. Med start klockan 20:00 så kan ni se rättegångsdrama på TV8 med riktigt bra insatser av både Tom Cruise och Jack Nicholson i På heder och samvete, ”You can´t handle the truth!” är en av de mest kända citaten som kommer från denna filmen.

Känner ni att ni vill sjunka ner i soffan och få en lite mysigare film så visar Sjuan samma tid Lasse Hallströms Hachiko – en vän för livet med Richard Gere i huvudrollen (eller hunden har egentligen huvudrollen) ett varmt drama som har verklighetsbakgrund om en hund som följer sin husse till stationen varje dag och väntar på honom där tills han kommer hem igen. Men en dag så kommer inte husse tillbaka. Tårdrypande och fint på ett sätt som bara Lasse Hallström kan leverera.

Klockan 21:00 så är det dags för två bra filmer att krocka med varandra. Kanal5 visar Åter till Cold Mountain med Nicole Kidman, Jude Law och Renée Zellweger, den sistnämnda slåss kritikerna om hon spelar över eller om hon gör sin bästa roll någonsin. Hur som helst så gillade Oscarjuryn det i alla fall och belönade henne med en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Kärlek under det amerikanska inbördeskriget som jag i alla fall tyckte mycket bra om när jag såg den på bion.

Den andra filmen klockan 21:00 visas på TV6 och det är Sam Mendes krigsfilm Jarhead där Jake Gyllenhall spelar en amerikansk sniper som tränar för att få skjuta det perfekta skottet när kriget med Irak drar igång. Riktigt bra och annorlunda krigsfilm som jag tycker många borde kolla in.

En av mina favoritfilmer från 80-talet är Anklagad som TV11 har valt att visa klockan 22:00. Judie Foster spelar en kvinna som blir utsatt för en gruppvåldtäkt i en bar. Rättegången handlar som så ofta om hon fick skylla sig själv då hon klädde sig utmanande och inte betedde sig som en ärbar kvinna förväntas göra. Den gör mig arg och det ibland så känns det som att vi inte kommit så mycket längre i kvinnosynen idag, vilket gör mig nedstämd. Judie Foster är grym och fick välförtjänt en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för den insatsen.

Mycket som händer på TV märker ni. Jag bryter nu av med att tipsa om en serie som jag själv gillar och som TV6 nu kör repris på med start klockan 23:20. Spartacus: Vengeance där gladiatorer har bildat en armé och kämpar för att alla skall få vara fria män och kvinnor. Mycket blod, våld och sex med en Lucy Lawless som spelar Lucretia som är något helt annat än Xena.

Om ni känner för att få lite verklighetsbaserad film så kör Sjuan klockan 23:45 Chapter 27 som handlar om mordet på John Lennon. Har inte sett den själv än men Jared Leto skall vara grym i rollen som Mark David Chapman, mannen som sköt John Lennon.

Och jag avslutar med en film som inte behöver så mycket presentation för få kan väl ha missat att höra om Tarantino-mästerverket Kill Bill – Volume 1 som Kanal5 visar klockan 00:10.

Ja, nu har ni en hel del att fundera på. Jag hoppas att ni finner några filmer eller serier som ni vill kolla lite närmare på.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: